Борис Болотов

Парадоксите на съветската държава по време на цялото й съществуване се състояха не само във възможността за съществуването на явления и феномени, чужди на самите устои на този строй, но и в това, че тези «чужди» явления успяваха да се развият в сериозни и силни школи, учения и направления от световен мащаб... По всяка вероятност натискът върху личността, ограничаването на възможностите й за реаливация са били правопропорионални на силата, с която творческият процес е налагал развитието и проявата си у отделни хора.

Един от тези хора става Борис Василиевич Болотов, най-мащабният учен в съвременната ни история, диапазонът на чиито знания и интереси поразява с разнообразието и дълбочината си. Немалко хора смятат, че наследството му има пълното право да влезе в десятката на най-високите постижения на човешката мисъл за 20 век. Дълги години личната информация за него бе недостъпна, тъй като той е бил ядрен учен. Съвсем наскоро се сдобихме с възможността да научим повече за Борис Болотов не само от книгите му, но и от биографиите му.

Кратка биография

Борис Василиевич Болотов е роден на 30 ноември 1930 в с. Глотовка в изненския район на Уляновска област. Жизненият му път е сложен и трънлив. Той завършва Одеския електротехнически институт по съобщенията, след това прави аспирантура в Москва. Канят го да остане в столицата и му предлагат квартира и работа, но той решава да отиде там, където го води зовът на сърцето. Оказва се в Киев, където започва да разработва идеята за «студен» ядрен реактор. В Киевския академичен институт по електродинамика той подготвя и защитава докторска дисертация. Знае се, че броят на официано приетите и отхвърлени работи на Борис Болотов е стотици.

Тук Борис Василиевич се запознава и сприятелява с Андрей Сахаров, който високо оценява работата на своя колега (впрочем, днес много хора наричат Борис Василиевич «украинският Сахаров», подчертавайки значимостта и мащаба на работата му). След сякаш успешния старт, за четиринайсет дълги години животът на Борис Болотов се оказва пълен с несгоди и изпитания. Той постепенно бива отстранен от работа, понижен в длъжност (лектор, завеждащ лаборатория), а през 1983 се случва и най-страшното – арест, множество психиатрични комисии и 8-годишна присъда (7 от които той прекарва под ключ, същевременно разработвайки установката за студения ядрен синтез). Освобождаването му в рамките на рехабилитация по политически причини се случва през май 1989 година, а година по-късно той- получава званието «Народен академик» от Руската академия.

След освобождаването си, като един небезразличен човек, Борис Василиевич се опитва да се върне към науката и политиката, но реалиите на 90-те се оказват безмилостни – от цялото му наследство и научен подход събрани се оказват единствено фрагменти от идеите и теориите му, подправени с елемента на приложното «народно лечителство».

Научна дейност

Борис Василиевич е човек с удивително дълбоки енциклопедични познания и уникален начин на мислене. Подвластни са му категории от вселенски мащаб и разбирането за микросветовете чак до клетъчното ниво. Идеите му са толкова новаторски, че през 70-те и 80-те от Държавния комитет на СССР по наука и техника и Института за атомна енергия Курчатов често му пишат «Вашите идеи са антинаучни и нямат право да съществуват...».

Именно Болотов създава таблицата на изостерите от «налични» и «неналични» елементи (общо 10368 единици), където влизат и известните елементи от таблицата на Менделеев. Ученият успява да изчисли валентността, кристалната структура, взаимовръзката, атомното тегло и други параметри както на елементите, съществуващи в природата, така и на несъществуващите, които обаче са част от химическите реакции с физически компоненти.

След 10-годишен труд Болотов успява да получи ултрадисперсионни силициево карбидни абразиви, чиято температура на топене достига 4000 градуса по Целзий. Става дума за вещество, което не съществува в чист вид в природата, няма го и в таблицата на Менделеев. Това свое откритие Болотов прави през 1983 г. когато е затворен. По думите му, веществото може да се използва като добавка, която би могла съществено да подобри характеристиките на материалите и веществата, както и да създава нови материали с уникални свойства.

Показателят на твърдостта на този материал е около 9-10 единици по скалата на Моос (което се равнява на твърдостта на елмаза). Областите на приложението му са наистина безгранични – електроника, оптика, часовникова и ювелирна промишленост, металообработка и керамика, полимерна химия, медицина, противопожарни системи и пр.

На Болотов принадлежи и заслугата за изобретяването на пеноматериалите, на уникални бои, с които се покриват дъната на корабите, и които притежават бактерицидни свойства, уникална чиста захар, която се използва в процеса на приготвяне на някои видове лекарствени препарати ... Правителството на Сингапур изпраща специално свой представител в Киев при Болотов, за да купи уникална установка за превръщането на морската вода в прясна (при среден разход за този процес от $80 за тон вода, технологията на Болотов струва $1-3).

Това е малък пример за резултатите от дейността на този необичаен учен, един истински алхимик от края на 20 век, успял да осъществи мечтите си за Граала.

Когато направиха обиск в дома ми, откриха 13-томния ръкопис по работата ми върху безсмъртието. В него се изследват химичните, физическите и биологичните аспекти на този научен проблем. И социалния също, от което следва – нито комунизма, нито всички останали «изми» не приближават човечеството към безсмъртието. Извадки от ръкописа цитираха в съда.

Б. Болотов

Борис Болотов има необикновени математически заложби още от дете, а мислите и постъпките му винаги се отличават с упоритост на характера, настойчивост и нешаблонност. Той с пълната увереност и страстта на истински учен говори за безграничните възможности на човешкия организъм, за това, че не сме обречени на болести и стареене, за лекуване на рака, регенериране на клетката и пр.

Борис Василиевич разработва стройна система от знания за човешкия организъм и способностите му. В частност той вярва, че можем да постигнем заменяне на старите клетки с нови чрез засилване на изработването на определени вещества в организма.

Особено внимание Болотов отделя и на въпросите на храненето. Например негова е парадоксалната мисъл «Никога не яжте полезното, питателното, калорийното и витаминното! Яжте само вкусното, тъй като то за вас е и полезно, и питателно, и калорийно, и витаминно!». Пояснявайки тази си позиция, Борис Василиевич твърди, че вкусовите ни рецептори сами по себе си представляват безупречни съветници по въпросите на правилното хранене и никога не мамят собственика си.

Основните идеи на Болотов по въпросите на храненето могат да се изведат в следните положения:

  1. Трябва да се увеличи количеството на младите клетки спрямо старите клетки, което зависи от изработването на стомашни ензими в стомаха – пепсини, които се разнасят из организма чрез кръвта и преработват старите и повредени клетки (в това число и раковите);
  2. Важно е да се консумират непременно продукти, които съдържат достатъчно количество целулоза, за да се стимулира перисталтиката на целия стомашно-чревен тракт;
  3. Трябва редовно да се почиства организма от шлаката с помощта на безопасни киселини (достатъчно количество осолени и ферментирали плодове и зеленчуци);
  4. При преобразуването на шлаката в сол, важна роля играе кислорода, достатъчно количество кислород организмът трябва да получава чрез физическа активност;
  5. Извеждането на солта от организма се осъществява чрез соковете на разтварящи солта растения (корени от магданоз, целина, хрян, листа жълтурче, блатниче, ряпа);
  6. Създадената от Болотов технология за групи растения, приготвени по специална рецептура може да изтегля от стените на стомаха и луковицата на дванадесетопръстника метали (в това число и радионуклиди и тежки метали), канцерогенни вещества и свободни радикали;
  7. Един от щадящите методи за очистване на организма е постът;


Борба с болестотворните бактерии с цел постигане на практически пълна невъзприемчивост към тях (употреба на разнообразни продукти на млечнокиселата ферментация и природни растителни антибиотици – дребни плодове, чесън и лук).

 

Въпрос


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

1981
Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5