Личностите, представени в моя сайт, са повлияли върху моето развитие. В отношението си към тези хора се опитвам да черпя от историята на нашето общуване или от техния принос в геометрията на пространството. Като ги представям на читателите, изразявам и своята признателност за това, че са направили от мен личен пример за търсене и развитие.

Хегел Хегел

Немският философ-идеалист противопоставил на господстващата през 18 век научна мисъл (разглеждаща обективния свят и неговото отражение в човешката психика като определена система от неизменни и затворени в себе си елементи) диалектическия метод, който изисква изучаването на заобикалящата ни природа и човешката история в тяхното движение и неразривна връзка.

Марсело Плотник Марсело Плотник

Марсело въплъщава особен стил на живот. За този стил е характерно желание за реализация във всеки момент. Негов постоянен спътник е калабасът. Изглежда той я носи с онова чувство, с което мускетарите на Дюма са носили плащ и шпага. В Латинска Америка все още не съм срещал хора, които биха могли да се противопоставят на пространството на Марсело.

Шоган Шоган

Шогун е роден в Сахалинската тайга. През 1994 г. започва да преподава практика и в същата година основава клон на Шогун Будо клуб (Shogun Будо клуб), където преподава кендо, йаидо и дзен будистка практика.

Алексей Жгутов Алексей Жгутов

Алексей Анатолиевич Жгутов е основател на системата за самоопознаване на човешкото същество SABI. Той е специалист в областта на физическата култура и психологията и е автор на множество статии и серия от книги, между които и книгата “Човешки същества. Ясността на осъзнаването”.

Елена Виткова Елена Виткова

Елена е Майстор в Даоисткото направление на центъра INBI World. Тя представлява Лабораторията по развитие на съсредоточаването.
Посветила повече от 15 години на изучаването и практиката на китайските вътрешни стилове (тайцзи-цюан, багуа-чжан, даоистка йога), Елена израства в истински майстор, способен да представи даоистките знания.

Бронислав Виногродски Бронислав Виногродски

Изключителната стойност на Бронислав е в съзнанието му, което той не спира да развива. Тази матричност на визията, тази структурираност, която демонстрира Бронислав, го прави велик мислител, който показва възможностите на човешкото усъвършенстване. Това е човек на пространството — той е важен на пространството. А бъдещето принадлежи на тези проблеми, които Бронислав Брониславович Виногродски засяга.

Олег Онопченко Олег Онопченко

Oсновател и грандмайстор на Международната Коло Организация, президент  на Балтийския съюз по Хапкидо, основател на Европейският Институт по източна култура (Oriental Culture Institute), учител на дхарма школата по Дзен “Кван Ум”, майстор на международния клас по тонгрен-терапия, цигун-терапия, тайдзи-цюан, туйна-масаж и шиатсу.

Местре Но Местре Но

Местре Но часто называют «Мастером всех мастеров» — он обучил тысячи капоэйристов, многие из которых стали известными мастерами и профессиональными инструкторами капоэйры Ангола. Местре Но посетил множество стран мира с семинарами и лекциями, на протяжении 18 лет преподавал в США, побывал в России, Канаде, Англии, Франции, всюду передавая ученикам осознание капоэйры как искусства жизни.

Леонардо да Винчи Леонардо да Винчи

Да опишеш Леонардо да Винчи е също толкова невъзможно, колкото и да обгърнеш мащаба на неговите интереси. Той би могъл да бъде представен като изкусен художник, скулптор, архитект, градостроител, естествоизпитател, хидравлик и геолог, математик, физик, астроном и химик, като поет, музикант и философ, авиоконструктор и филолог-лингвист, анатом, ботаник, палеонтолог, оптик и сценограф…

Чен Сяован Чен Сяован

Грандмайсторът Чен Сяован е един от най-известните майстори на тайдзи-цюан в света, носител на традицията на стила Чен от 19-то поколение — живата легенда сред практикуващите това изкуство.

Робърт Амакер Робърт Амакер

Боб (Робърт) Амакер – бакалавър по математика, писател, музикант, майстор по бойни изкуства… Човекът-знание и човекът-ритъм. Но преди всичко останало – човекът-изкуство.  За своите 62 години, както и в най-ранните моменти от своя живот, Боб успява да съхрани искрената си привързаност към две занятия – барабаните и тайдзи-цюан. В резултат на много години практика, той успява да постигне майсторско ниво и в двете направления.

Ернесто Че Гевара Ернесто Че Гевара

Малко от нашите съвременници могат до такава степен да разклатят общественото съзнание и да оставят след себе си толкова много мистерии и тайни, колкото това е сторил човекът-символ на 20-ти век — Че Гевара. История на Ернесто Гевара все още е пълна с бели петна. И най-трудното е да се разбере и обясни всичко онова, което е стояло зад мотивите и импулсите на този уникален човек, това как той е събрал идеите, които впоследствие увличат зад себе си цели народи и държави, откъде и как е черпил сили.

Карлос Кастанеда Карлос Кастанеда

Карлос Кастанеда (англ. Carlos Castaneda) – американски писател и антрополог, етнограф, мислител и мистик, както и автор на няколко бестселъра, посветени на шаманизма. Уникалната индианска “магия” на Кастанеда  не се изразява просто в някакви фокуси, при които обикновено някой изважда “нещо” от някъде, а една изключително трудоемка, енергийна и медитативна практика. Нейната цел е постигането на духовно съвършенство или определено познание, което е различно от европейската когнитивна система за описание на света.

 

Ян Силберсторф Ян Силберсторф

Ян Силберсторф (Jan Silberstorff) е майстор на тайцзи-цюан, приет в семейството Чен (представител е на 20-то поколение). Ученик е на гранд-майстора Чен Сяована (смята се за основния пряк ученик на Чен Сяована на Запад) и майстора Шен Сицзина. Победител в различни състезания в Европа и Китай, основател на WCTAG (Световна асоциация на стила Чен тайдзи-цюан в Германии), автор на книгата „Тайцзи-цюан стилът Чен”.

Олга Арефиева Олга Арефиева

Певица, автор на стихове и музика, солистка и ръководителка на група “Ковчег”.
Още в детска възраст започва да се занимава с пеене и успоредно с това обръщала внимание и на своето тяло и движение. В областта на движението, Олга приема себе си за последовател на школата на Атнон Адасинский и театър “DEREVO”. 

Леонид Гелибтерман Леонид Гелибтерман

Леонид Владимирович – председател на московското (национално) отделение на Международното общество на любителите на вино и изисканата кухня. Международен съдия на вина и силни спиртни напитки. Кавалер на Френската гилдия на гастрономите “Chaine des Rotisseurs”. Велик Маестро на “Виненото братство на Галисия” (Испания).

Виктор Василиевич Кузнецов Виктор Василиевич Кузнецов

Василич е роден през 1949 година. Той стъпва на пътя към постигането на майсторство в бойните изкуства преди повече от 40 години и впоследствие става един от най-известните майстори по тайдзи-цюан в Русия. Днес доста руснаци практикуват тайдзи, но далеч не всички знаят, че именно Василич е този, който през 80-те години вкарва това изкуство в Русия. Той действително е истински майстор по туй-шоу и, като такъв, е един от най-видните в света.

Местре Бандейра Местре Бандейра

Местре Бандейра (Mestre Bandeira, Бразилия) не разделя капоейрата на стиловете Ангола и Регионал, както е прието. Този човек успява да обедини в себе си и своето изкуство единството между принципите и движенията. Местре Бандейра е сред първите майстори, които пристигат в Русия преди повече от 15 години, за да преподават изкуството на капоейра. Освен това, отличителна черта за него е дълбокото му креативно отношение към делото, което развива в продължение на целия си живот.

  

Дейвид Хюм Дейвид Хюм

Дейвид Хюм (1711-76) е философ, историк и основател на шотландското Просвещение. Идея, в която развитието на човек  се издига до определен чувствен статус.

Кухулин Кухулин

Кухулин (CúChulainn, ирл.) – първият персонаж в келтския епос, който достига състоянието на безсмъртие, след като е роден като човек под името Сетанта. Преди него това е достъпно само за боговете и полубоговете. Според една от версиите, той се явява като едно от преражданията на Мананан Мак Лир, а според друга е непорочно заченат от Дехтире (дъщерята на друида Кадбар).

Джеймс Кларк Максуел Джеймс Кларк Максуел

виден деятел на шотландското Просвещение, направил много за актуализацията на наследството на келтите, които взаимодействали с пространството от позицията на цвета и светлината. Максуел е допринесъл изключително много за разбирането на античните култури. Освен това, неговите трудове по електродинамика дават основа на учението за развитието и управлението на човешкото съзнание чрез електромагнитните вълни.

Исак Нютон Исак Нютон

Велик мистик и ясновидец, или най-просто казано един изключителен момък от Уолсторп, който е успял да повдигне нивото на възможностите на човешкото съзнание до небивали за времето си висоти.

Кетцалкоатъл Кетцалкоатъл

Пернатият Змей — това е формула, свързваща силата на Земята, представена от тотема коатл, и силата на Небето, представена от тотема кетцал. Този образ се е превърнал в своеобразен символ на трансформацията в традициите на маите, запотеките, толтеките и ацтеките (макар и при ацтеките той да представлява повече Бог, отколкото човек, както е било в първите племена на маите).

Туан мак Кайрил Туан мак Кайрил

Той останал да живее на територията, създадена от Партолон, където много пространствени сили се опитвали да пуснат корен, но основни станали силите на Немед или тотемните сили, при които се развивали животните и птиците, като се напълвали с енергия и мощ.

Лей Муни Лей Муни

Ученик е на Чен Факе. Трудно е дори да се даде оценка на голямата роля, която този майстор изиграва за разбирането на тайдзи цюан. Със знанията си и личния си пример на обучение Лей Муни руши всички стереотипи за тайдзи цюан, които са ни натрапили представителите на различни семейства.

Джан Санфън Джан Санфън

Санфън е даоисткото име, което Джан Дзюнбао (Zhang Junbao, 張君寶) получава след като преминава инициация. Оттегляйки се от света и съблазните му, Джан прекарва дълги години в странстване и води аскетичен начин на живот.

Муамар Кадафи Муамар Кадафи

Муамар Кадафи (Муамар бен Мухамад абу Меняр Абдел Салям бен Хамид ал Кадафи), за негово съжаление, принадлежеше не на себе си, а на Небето, което го държа тук над 42 години с определена мисия.

Борис Болотов Борис Болотов

Най-мащабният учен в съвременната ни история, диапазонът на чиито знания и интереси поразява с разнообразието и дълбочината си. Немалко хора смятат, че наследството му има пълното право да влезе в десятката на най-високите постижения на човешката мисъл за 20 век.

Михаил Казиник Михаил Казиник

Музикант, изкуствовед, писател, режисьор, философ на класическата музика, автор и водещ на множество програми, чиито жанрови особености дори не искам да уточнявам. Той може да застане зад всяка табела, тъй като в рамките й ще успее да предаде собственото си волно звучене.

Готфрид Вилхелм фон Лайбниц  Готфрид Вилхелм фон Лайбниц 

Възприемането му на света е извънвремево, той с лекота посяга към древността и взаимодейства с настоящето. Ту осмисля Питагор, ту полемизира с Бекън. Всъщност Лайбниц успява да превърне философията в приложна наука и, най-важното, извежда аналогиите в трудовете на други философи, като често ги доосмисля и дава окончателно решение на поставените от тях задачи.

Тайша Абелар Тайша Абелар

Главния сталкер от групата на Кастанеда.

Елена Блаватска Елена Блаватска

«Гениална рускиня, борила се с неукротима сила срещу материализма, сковал човешкия разум», «нейните духовни способности и достижения разкриват величествения образ на една жена, която с право може да се смята за най-великия адепт в историята на западната цивилизация и за пряк посланик на транс-хималайското братство».

Хe Сянгу Хe Сянгу

Пазителката на Виолетовата стая на остров Пенлай или Острова на Безсмъртните. Виолетовата стая е стаята, в която се пази знанието за събирането на безсмъртното тяло.

Всеволод Мейерхолд Всеволод Мейерхолд

Мейерхолд разглежда човека като фигура и той не може да бъде фрагментарен. Това е много важно, защото независимо от ролята, която имаме, ние сме цялостни в нея. И, между другото, проявата на цялост в малкото представлява най-висшето изкуство. Понеже действеността се изразява в умението ни да преценяваме своите думи и постъпки.

Си Шъ Си Шъ

С легендарната за китайска красавица Си Шъ са свързани както красотата като елемент от задълбочаването на дишането, така и изкуството за подхранване чрез кожата. Идеята за всички кремове, парфюми и изобщо цялата козметика представлява всъщност част от даоистката алхимия - нейното изкуство за външно и вътрешно възприемане на красотата.

Уей Хуацун Уей Хуацун

Една от основателките на даоистката школа Шанцин (Shang Qing). В даоистките книги я наричат „Първоначалната управителка на виолетовата пустота” (紫 虚 元君, Zixu Yuanjun) или госпожа Уей от южната Свещена планина (南岳魏 夫人, Nanyue Weifuren).

Уан Джаодзюн Уан Джаодзюн

Уан Джаодзюн – една от четирите Велики красавици на Китай, символизираща понятието за красотата по отношение на хармонията.

Дяочан Дяочан

Дяочан (貂蝉, Diao Chan) е една от четирите легендарни красавици на Китай. Съгласно преданието тя била толкова красива, че Луната смутено се криела зад облаците, когато я сравнявали с лицето на Дяочан. Заради това красавицата получила второто си име – Би Юе (Засенчилата Луната, Bi Yue, 闭月).

Ян Гуей Фей Ян Гуей Фей

Ян Гуей Фей (杨贵妃, Yang Gui Fei, 719 – 756 г.) е една от четирите легендарни красавици на Китай. Всеизвестен факт е, че е била толкова красива, че цветята свеждали своите пъпки в нейно присъствие и не смеели да се сравняват с нея.

Алексей Хомяков (Витрувий) Алексей Хомяков (Витрувий)

Майстор в Лабораторията на развитието. Вече повече от десет години е инструктор, а освен това притежава и двайсет годишен опит в обучаването си при водещи световни майстори, което всъщност му е помогнало да формира в себе си един истински майстор, както и човек, разбиращ напълно какво прави и защо го прави.

Оберто Айрауди (Фалко) (Oberto Airaudi) Оберто Айрауди (Фалко) (Oberto Airaudi)

Основател на кристалния център Даманхур (Damanhur).

Елена Врублевская Елена Врублевская

Елена Врублевская – представителка на уникалното направление за взаимодействие с пространството, което е било изгубено в съвременния си вид, но има свое интегрално значение.

Цао Годзю Цао Годзю

Цао Годзю е член на императорското семейство Цао (Cao, 曹國舅). Един от осемте безсмъртни, който представя матрицата на триграмата Дуй. Представител е на новото поколение безсмъртни и дори, може да се каже, на новите технологии в постигането на това изкуство. Явява се представител на имперското семейство, който отхвърля управленския си дълг заради търсенето на безсмъртие. В същото време Цао Годзю използва златна пластина като символ на властта, която впоследствие превръща в Нефритени дрънкалки.

Мария Магдалена Мария Магдалена

Едва ли ще се намери в света друга жена, за която да се срещат толкова много противоречиви сведения, версии и фалшификации, каквито сякаш с було прикриват образа на Мария Магдалена.

Лю Дунбин Лю Дунбин

Лю Дунбин (Lu Dongbin, 呂洞賓) е полулегендарен даоистки алхимик. Обожествен по време на династията Тан. Духовно име - Чун Яндзи (Chunyangzi, 純陽 子, Майстор на чистия Ян). Роден - през 796 в провинцията Шанси.

Лан Цайхъ Лан Цайхъ

Лан Цайхъ (Lan Caihe) е достигналият върховно равновесие. Природа му е свързана с храненето с небесен нектар, той владее знанието на Нефритената тръба или изкуството на хранене с Небесна роса. Лан Цайхъ не е нито мъж, нито жена, тъй като задачата му се състои в това да привнася и преобразува неделимата енергия на небето шън-дзин, необходима за телесната форма на онзи, който практикува вътрешна алхимия или има висша пренатална същност.

Джан Голао Джан Голао

Джан Голао (張果老, Zhang Guo Lao) е един от най-уникалните безсмъртни – той демонстрира способности и знания, противоречащи на всички норми и разбирания за това какво трябва да следва развитието. Голао е един от Осемте безсмъртни от даоисткия пантеон. Неговите знания дават шанс и възможност за сдобиване с най-висши качества и състояние на хората в преклонна възраст, освен това той помага и за разбирането и опознаването на природата на женското тяло, тъй като възприема знанията на великата Хе Сянгу (He Xian Gu), развиваща женския принцип на развитие, и така предлага на жените на възраст над 49 години възможност да се сдобият със специално тяло – тялото на Летящата жена. Именно това знание лежи в основата на създаването на школата на Летящите жени, където се приемали основно жени на възраст.

Никола Тесла Никола Тесла

Тесла възприема и, най-важното, взаимодейства със света нелинейно. Той превключва от една честотна характеристика на пространството към друга, което му дава възможност да представи или да създаде тайно учение, насочено към преформатирането на пространството. Никола Тесла опакова честотата на пространството във форма така, както ние днес опаковаме кекс или торта. А тези форми могат да поберат всичко – от кибритена клечка до кораба „Елдридж“, и могат да ги изведат извън пределите на нашата реалност.

Ли Тегуай Ли Тегуай

Безсмъртният Ли Тегуай заема специално място в пантеона на даоистките безсмъртни и представлява каноничния модел на развитие, свързан с търсенето и преобразуването на ингредиентите. Идеята за кристализацията на еликсира първоначално го определила като железния безсмъртен, а впоследствие той станал известен като Железния бастун Ли (李铁拐/李鐵拐).

Вождът Татанка Йотаке Вождът Татанка Йотаке

Татанка Йотаке, още: Седящият бик, Зазидалият времето или Издигналият се във въздуха, е майстор и вожд в традицията на индианците сиукси (краят на ХІХ в.). Този особен човек по право може да бъде смятан за велик учител на човечеството.

top