Хe Сянгу

Великата и несравнима Хе Сянгу (He Xiangu, 何仙姑) е пазителката на Виолетовата стая на остров Пенлай или Острова на Безсмъртните. Виолетовата стая е стаята, в която се пази знанието за събирането на безсмъртното тяло. Стаята има честотни характеристики, равняващи се на 150-200 Hz, които развъртат ъгъла на въздействие на 180 градуса. По структурата и значението си тази стая представлява единна матка. Тя има число на напрежението, равно на шест ноти до, като това число е равно на шест според задействането на броя оси (по Уън-Уан). Числото на покоя е шест (по Фу Си). Виолетовата стая се описва с триграмата Кун.

Хе Сянгу е безсмъртната дама, с която се асоциират всички жени, достигнали безсмъртие (свързват я с божеството Ма Гу). Тя отговаря за външната алхимия, чиито символи са лотоса, прасковата и свещената гъба Линджъ.

Хе Сянгу постига безсмъртие през VII век. На 14 годишна възраст тя среща безсмъртния Лу Дунбин, който я научава как да се храни със слюда (слюнка). За да освободи девойката от зависимостта й от глада, той й дава една праскова. Тук изяждането на прасковата символизира изкуството за постигане на безсмъртие, чрез освобождаването от зависимостта от грубата енергия. С други думи Лу Дунбин помогнал на Хе Сянгу да промени качеството на енергията си, след което тя не само престанала да зависи от физическото си тяло, но и се научила как да се премества из планините, прелитайки големи разстояния.

Знанията на Хе Сянгу се асоциират с изкуството на подхранването със слюнка и перла – основна кристална структура. Тя създава или по-скоро обогатява знанията за усъвършенстването на Преднебесното състояние.

Смята се, че Хе Сянгу първа адаптирала практиката за жените, които се стремели да достигнат безсмъртие.

Името на Хе Сянгу е свързано още с планината Лофушан в близост до град Гуанджоу в провинция Гуандун, Китай. В тази планина се намира Мостът за срещи с безсмъртните (Хуейсянцяо,会仙桥), където безсмъртната и до ден днешен се среща с учениците си.

На това място практикуващият алхимия Су Дунпо срещнал веднъж двама пътници, мъж и жена. Жената съчинила стихче, за да подразни Су, че бил наказан от императорския съд. И Су внезапно разбрал, че простоватата на вид жена всъщност е Хе Сянгу! А вторият пътник, който се оказал Те Гуайли, помогнал на Су да пресече широката река, като се превърнал в мост.

Ако искате да потърсите безсмъртната дама, ще трябва да се отправите към връх Магухен (麻姑峰), на който още от 750 г. на 15-тия ден от всеки лунен месец Хе Сянгу се спуска от небесата за провеждането на даоистка церемония, посветена на Нефритения император. Обикновено тя присъства, скрита зад някой пъстър облак.

Знанията, свързани с Хе Сянгу, са представени в Школата на съвършената реалност (Цюанджън). Тази школа всъщност била сформирана след като Хе Сянгу постигнала безсмъртие. Но тъй като се смята, че един от основателите на Школата е Лу Дунбин (който също бил неин учител), школата се свързва още със Сун Буер и Хе Сянгу.

Школата на съвършената реалност има сериозен принос в институционалното развитие на даоистката традиция по отношение на жените. Тя винаги е имала не по малък брой последователки, отколкото мъже последователи. Именно това учение заедно с Школата на Небесните наставници (Tianshidao, 天師道) отрежда сериозна роля на жените в даоизма.

Класическият труд на школата е «Пълният метод за откриване на съкровищата на духа» (Линбао би фа, 灵宝毕法) на Джунли Цюан.

Практически задачи

В основата на практическите методи, свързани с безсмъртната Хе, лежи женският принцип на събиране и подхранване. Тоест това е потенциално една практика, насочена към пораждането и подхранването на безсмъртния дух, свързван тук с Първичната майка (сюан тан), която живее в Изначалната пещера или матрицата на пораждането, където се съхраняват знанията за Великото Едно и Трите Пневми, които то поражда.

Основни практически направления, свързани с безсмъртната Хе Сянгу

  • Създаване на центъра
  • Усъвършенстване на източника на енергия
  • Изкуството за подхранване със слюда и перли
  • Укрепване на Преднебесната есенция

 

Въпрос


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

789
Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5