Кокопели

Образът му е обвит в тайна и намира израз в хиляди рисунки из свещените места на Четирите ъгъла. Горещото слънце на Сонора крие истинското знание за предназначението на този символ, а звуците на флейтата му и до днес се чуват из каньоните и порталите на тези свещени места. Магията му е величествена и същевременно трагична. Той се появява в мига, когато времето донася на Земята смъртта. Тогава, както и днес, Кокопели се опитва да разбуди висшите вибрации, донесени на тези места от мистичните племена хохокам и анасази.

Вълшебната мелодия на флейтата е песента на Ацтлан, в която се крие знанието за тайните на благодатния огън. Той поддържа връзката с най-висшите вибрации на Вселената. Неговото знание е знанието за това как да се сдобием с най-висшите вибрации, тъй като той говори или по-скоро звучи „от божественото”.

Кокопели е символ на борбата с това, което руши нас и живота ни. Той е символ на борбата със смъртта, пробуждащият знак на живота. Кокопели се крие в пукнатините и тайните места, търсят го и до днес племената навахо, зоват го зуните, а хопите общуват с него с помощта на астралния план. Животът на северноамериканските индианци от Четирите ъгъла отдавна се е превърнал в търсене на Кокопели. А днес това търсене е вече пътят към истината.

Усетете бъдещето, което се намира на този път. Кокопели се материализира от свещените глифове на анасази, израства върху скалите на каньоните. Той е символ на материализирания процес на кристализация, символ на прехода на временното в безвремевото, символ на преобразуването на дървото в кристал – kokopilau (хопи). Кокопели се превръща в символ на плодородието, музиката, танца, но в същото време и в символ на смъртта.

Кокопели е и добър разказвач. Историите му или историите за него датират от преди 3000 години. Съществуват и много митове и легенди, свързани с Кокопели, но най-важната разказва как той ходел от място на място и напомнял със сакралната си музика за това, че трябва постоянно да изразяваме в себе си висшите сили, защото в противен случай губим разбирането за това защо сме тук. И още по-важно, губим вихъра на настройката, символизиращ прехода към други светове на съществуване. Дори днес Кокопели тропа на вратите ни, независимо от това, че хората са изгубили истинската връзка с него и само малочислени индиански резервати пазят знанията за него.

Кокопели е извор на дъха, извор на истинската музика. Музиката, която според ученията на зуни, идва от най-висшите тонални слоеве (коко). Възприемат го още и като манна небесна (Кокопели-манна).

Кокопели-манна е минерална субстанция, която започва да се добива с помощта на музиката в свещените места на Четирите ъгъла и впоследствие се разпространява и из други сакрални индиански места. Минералната есенция на Кокопели е най-сакралното и важно нещо, което днес трябва да познаваме. Кокопели ни учи как да се храним с минерална манна и как да я приемаме от Небесата. За тази цел, разбира се, ни е необходима сакрална флейта. Най-важното обаче е, че Кокопели ни завещава задълбочените знания за преобразуването, които днес намираме в рисунките по керамиката на хохокам, изписани преди десет века. Именно хохокам ни завещават знанията за усъвършенстването и ни представят Кокопели като учителят, предал тези знания.

Кокопели е сакралният символ на Четирите ъгъла или четирите V. Задният му крак е продължение на линията на гръбнака, а гребенът му е антена или вибратор, който го свързва с небесния свят или с лъча от истинската светлина. Понякога го изобразяват с фалос, който символизира репродуктивната му сила или силата за преобразуване и пораждане. Трудно е да се проследят всички тези задачи, затова Кокопели остава мистична фигура дори и днес. С това обаче значимостта му не намалява, а напротив – дори расте.

Кокопели е най-интригуващият и разпространен индиански символ не само в югозападната част на Северна Америка, но и може би сред всички индиански племена. За това има много обяснения, като едно от тях е, че символът на Кокопели работи и до днес – придава магически свойства на хората, радва ги и поражда изобилие. Анасази, които първи след хохокам претендират за връзка с Кокопели, използват знанията му за построяването на Астралния храм и за кристализиране на минерална манна в тюркоаз.

В селото Ораиби (Oraibi) на племето хопи Кокопели пази всичките си сакрални атрибути и семена. Тук се пазят и знанията за магията на неговата флейта.

Тур „Седящият бик”

 

05 май 2014

Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката


3 0
| 464 прегледи |
Етикети:

Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5