Африканска полиритмия

Африканската цивилизация възниква от светоглед, който се основава на ритъма. Независимо как възприемаме културата на африканския континент, тя е неизменно подчинена на ритъма и енергията, свързана с него. Именно ритъмът свързва живота на африканеца в едно, на нивото на тялото и мисленето, и така се създава единната африканска психофизиология.

Следователно, най-важният аспект на това понятие е сънастройката, пулсът, мярната единица на времето. Отправната ни точка е стъпката. За африканеца тялото е преди всичко инструмент и то изразява ритъм, който не просто свързва човека с мистичните сили или определен дух, но и представя отношението му и приношението му към пространството.

Ритъмът е проводник и единственият въпрос е дали провежда енергия или не. Затова, ако искаме да се занимаваме с възстановяване на тялото, трябва първо да разберем тялото като съвкупност от ритми и по-конкретно – от размерите, заложени в него.  И така, счита се, че в подбедрицата живеят два духа, в коленете – три духа, а в бедрата – четири.

Африканската полиритмия е уникално обемно пространствено явление със специфични енергийни колебания. Това явление може да намери израз в различни форми, но тук ни интересува човешкото тяло. Самата представа за полиритмията се появява на африканския континент благодарение на опита за разбиране на възможностите на тялото.

Изживяването, усещането за полиритмия е днес изначално заложена за африканеца реалност, която всъщност представлява най-уникалното ритмично направление на планетата. Полиритмията включва различни форми на колебание (от бавни до бързи) и различни форми на ритъм, които заедно образуват полиритмичното пространство. Най-интересното в това явление е 12-метричната размерност, отразяваща африканската анатомия, анатомията на ритъма.

Африканското тяло съществува като съвкупност от форми, т.е. то съществува в условна разделеност. Всяко тяло, създадено според ритмичните закони може да бъде такова, но именно на африканския континент ритъмът е обозначен като базов строителен материал, изграждащ основите на този процес. Законите, според които се формира това тяло, създават формата и съответно колебанията в нея. Така ритъмът дава отражение в отделните части на тялото. Единствената функция на подбедрицата е да отразява ритъма, на коляното –да пречупва, на бедрото – да съхранява. Така получаваме четири специфични разбирания за ритъма, свързани с настройката, отразяването, пречупването и съхраняването.

В живота човек преживява тези ритми дори когато ходи, само че тогава не осъзнава ритмичното натоварване. А ако започне, например, да изучава танца, ще може да използва тялото както несъзнателно (като при ходенето), така и според законите на ритъма, и то използвайки същото тяло!

Да вземем за друг пример жестикулирането, което винаги включва някакъв ритъм и изразява енергийна информация. Докато за краката е по-лесно и естествено да изразяват ритъма в движение, то ръцете по-добре изразяват размера, метриката. Как да превърнем един ритъм във възстановяващ? Нужно е просто да успеем да изразим хармония, хармонично колебание. Например, едно-две, едно-две.

Това означава, че можем да възприемаме тялото като храм, който изразява и възприема определени ритмични  натоварвания, а частите на тялото – като инструменти. Всъщност дори когато държим инструмент в ръцете си, ние вече преживяваме ритъма. Инструментът подпомага, изравнява и изгражда геометрията на тялото. А тялото също е инструмент.

Прочетете повече тук

01 април 2021

Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката


1 1
| 254 прегледи |
Етикети:

Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5