Врата — алхимическата столица на България

Виртуален тур из алхимическата столица на България с Глеб Чорни.

Алхимическа столица е онова място на картата на една страна, което е оказало най-значимо влияние върху развитието на пространството и културата на народа й. Това е своеобразен генератор, който е имал, има и ще има голямо значение за цялата страна. Този път ще говорим за България…

България е уникална страна, оказала влияние върху развитието вероятно на всички култури – римската, етруската, келтската, скитската. Тук можем да продължим изброяването до безкрай. За самата България обаче най-тайнственото и вероятно най-важното място е едно уникално скално образувание в Родопите. И макар в България да има множество достойни места, именно село Врата, мястото, свързано с това световно чудо, можем смело да считаме за алхимическата столица на България.

Врата е територия, която навремето римляните силно искали да завоюват, но тракийците, населяващи тези места, успели да защитят земите си. За тракийците областта около Врата била свещена, вероятно най-свещената от всички тракийски светини. Тук били отглеждани кристали и безсмъртни растения, които спирали процеса на стареене – например хаберлеята (наричана още силивряк, безсмъртниче или орфеево цвете).

Най-важното обаче е това, че областта около Врата свързвала микрокосмоса на човека с макрокосмоса, а скалата Белинташ (което означава «белия кристал»), изградена от вулканичен туф, служела като капан за звездите. Енергията, която се акумулирала тук, била предназначена за тракийския бог Сабазий.

Именно това прави мястото свещено, светилище, с което древните траки са взаимодействали. Това място може да усъвършенства енергията не само на хората, но и на пространството. Това е нещо като енергостанцията на България, която влияе върху почти цялото пространство на страната. Светилището Белинташ е предопределено да функционира именно на териториите, върху които се разпростира съвременна България, и този факт превръща мястото в най-важната точка на картата на България.

Феноменалността на това място се крие именно в съотношението, образувано от няколко скални образувания на планината Родопи. Между тях се намира малкото село Врата, което е алхимическата столица на България.

Врата е интересно място не само за древните тракийци. И днес то привлича хиляди поклонници, които виждат в мястото не само неизчерпаем източник на енергия, но и НЛО. Всяка година около 13 септември тук действително се виждат летящи обекти, които трудно биха могли да се нарекат познати. Свидетели на този тип явления са ставали не само жителите на Врата, но и туристите. В «сезона» на НЛО пространството се преобразува толкова, че ти се струва сякаш си попаднал в някое мистично като усещане място.

Именно затова историите, легендите, чудесата и НЛО привличат тук много необикновени хора, екстрасенси и различни езотерични групи – за зареждане с космическа енергия, както казват те.

Впрочем мястото наистина е особено. Ако си вземете компас, ще можете лично да се убедите как стрелката му се държи тук повече от странно. Това означава, че тук се губят временните ориентири, т. е. нарушава се обичайното за нас магнитно поле на Земята, което дава възможност на различни светлинни тела и НЛО да кръжат над този район. Смята се, че тези неидентифицирани обекти взаимодействат със скалата Белинташ (тук се е намирало древно светилище), а след това завиват към Кръстова гора, още едно от мистичните места край Врата.

Впрочем истории за контакт с извънземни и чудодейни изцеления можете да чуете най-много от местните жители. Едно обаче е ясно – това място съществува в своя собствена координатна система. Смята се, че в скалата Белинташ има пробити 60 различни по големина дупки, които са се появили под влиянието на звездите. На това място по няпонятни причини звездите се приближават максимално до Земята, което дава възможност да се използва енергията им. Тази енергия хората навремето събирали в отворите, като ги пълнели с вода или вино, които после пиели.

Скалата Белинташ е разположена на древния път на траките, като го съединява с Тракийската низина, където са разположени други центрове на тракийската култура. Оттук са 4 км. до морето, ако се върви през хребета, по който, именно за извършването на ритуални задачи, свързани с енергията на Белинташ, навремето са вървели Александър Велики, Гай Октавий и много други.

Александър Македонски подарил на тракийските жреци Златна колесница със златни украшения, монети и изделия, която, смята се, и до ден днешен се пази във Врата. И въпреки съветите на една велика българска прорицателка да не се търсят тези съкровище, тъй като те са собственост на бог Сабазий, много златотърсачи не са се вслушвали, за което голяма част от тях са заплатили или с болест или дори с живота си. Смята се, че Сабазий наказва тези, които приближават тракийските светилища с агресивна и алчна енергия.

Енергията на Белинташ помага на хората да повишат честотните си характеристики. Ако имате възможност да останете тук няколко дни, ще се убедите сами в силата на това място, съществувало дълго преди египетските пирамиди и английския Стоунхендж.

Тук ще можете, ако се осмелите, да опитате и древния тракийски начин за лечение със змии, но за това най-добре ще е да потърсите помощта на специалистите от близкото село Павелско, където ще ви предложат отровна змия.

Важно е само денят да е слънчев, защото тогава енергията на мястото абсорбира енергията на слънцето. Ако искате да опитате нещо по-щадящо, можете да пробвате настойката от свещените безсмъртни гъби линджъ, които растат на това свещено място (попитайте в туристическия комплекс при влизането си във Врата, той е един).

Особеността на тези гъби се крие в идеята за възкресението, т. е. в това, с което всъщност се е занимавал и тракийският бог Сабазий, който олицетворявал и силата на това място. Той е известен още като Загрей, синът на Зевс и Персефона, който се преобразил в змия. Тук идеята за цинобърните промени (кристализацията на пространството) е в самата същност на това място.

Врата е центърът на тази система от светилища, заедно с Белинташ, скалата – светилище на древните траки. Смята се, че най-силно с това светилище взаимодействат звездите Орион, Голямата мечка и Малката мечка, което намира проява и в скалата Белинташ под формата на проекции на тези съзвездия.

Този край е буквално изпълнен с магически природни образувания, за чиято сила и значение хората са знаели очевидно още от древността. На изток, през водоразделния хребет между реките Арда и Марица, минава най-древният път към Беломорието. Той води в земите на одрисите, популярни със скалните ниши с необичайна трапецовидна форма и мистичния връх Чиляк.

На юг, над ждрелото на река Мостовска Сушица, се извисяват Караджов камък и Кръстова гора. По-нататък се виждат обвитите в мистични предания върхове Акватепе, Момчил и Преспа. А недалеч от село Босилково могат да се видят и следи от древни светилища.

На запад се простират природния резерват «Червена стена» и планинският масив с едноименния връх Безово (Бесово). Зад тях се намира Бачковският манастир, родопската Света гора, с нейните останки от езически крепости и манастирът Бяла Черква.

От север Врата е защитена от хълма Драганица и крепостта Питвото. По-нататък в подножието на планината се простира комплекс от храмове край селата Долнослав и светилището «Четиридесет извора…

 

Въпроси и отговори

Бихте ли могли да покажете местонахождението на Врата на карта?

06 февруари 2013

Попитай автора


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.1071

Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5