«За древните пространството не е било абстрактно, а конкретно понятие. » (Бен Челеро)
„Бен Челеро — това е име призив, свързано с 13-те слънчеви печата на маите и моя рожден ден, това е името на революционното начало и постоянната борба със себе си. Успоредно със съществуването на ЧОМ и по-късно на Дзие Кун у мен се породи интерес към Латинска Америка. При това този интерес беше запален от три групи. Това бяха йезуитите, които са се опитвали да покръстят индианците и чернокожите, Че Гевара като символ на свободата и Кастанеда, който ми помогна да си задам множество въпроси. Същият период се характеризира и с моите африкански изследвания, които ще ме доведат и до капоейра, която след това щях да отнеса в Русия. Така че Бен Челеро за мен е свързан също и с африканската култура или по-скоро с културите Нкиси и Йоруба.”

От автобиографията

Статии

Индианското тяло Бен Челеро

Индианското тяло е преди всичко статус. Всяко тяло се определя от това какво носи на етноса – временно ли е то или постоянно, с какво се храни, как бива посрещнато в мига на раждането и как бива изпратено в момента на напускане на тялото. Но какво представлява тялото всъщност?

Йеманджа (Yemanja) Бен Челеро

Йеманджа е Госпожата на Морето, майката на всички ориши. Смята се, че целият живот на земята е започнал от океана, т.е. буквално от люлката, а Йеманджа представлява символът на раждането и световния океан – течността вътре в корема на майката, където възниква животът. Йеманджа е най-любимата богиня на бразилците.

Капоейра Ангола Бен Челеро

Капоeйра Ангола (Capoeira Angola, порт.) – традиционно направление на бразилското национално бойно изкуство капоейра. Капеойрата сама по себе си представлява учение за духа, формирало се на бразилска земя под влиянието на африканските вярвания. Тя е своеобразен път към свободата или ритуал, основаващ се на движенията, ритъма и музиката. Опитите капоейра Ангола да се представи чрез различните аспекти на бойните изкуства, не биха издържали никаква критика.

Иле-Ифе Бен Челеро

Изучаването на ритъма ни помага да изучим формулата на триизмерното пространство. А това е най-висшето знание, което ще ни даде възможност да не се губим в линейността. Защо великият Трисмегист така активно е призовавал към изучаване на херметизма? Защото започнали да се губят знанията за истинските неща – тенденция, която започнала в Египет. Но всичко по реда си.

Духът Eшу Бен Челеро

Ешу е двойствена сила, дух, който насочва човека към нужната или ненужната страна. Разновидностите, смятани за израз на тази сила, наброяват над двайсет. Познанието за ритъма започва именно с Ешу, който настройва правилно енергията на тялото ни. Ешу е посланик, един вид посредник между човека и най-висшите сили. Силата на Ешу трудно може да се измери, тъй като, според системата Ифа, тази сила има 16 аспекта.

» Чети всички статии «


Публикации

Африканска полиритмия

Африканската цивилизация възниква от светоглед, който се основава на ритъма. Независимо как възприемаме културата на африканския континент, тя е неизменно подчинена на ритъма и енергията, свързана с него.

1
1
| прегледи: 254 Пъти

Канга

Белият човек трудно може да схване особения принцип тапа, който африканецът следва. Това е сила, която последният възприема с цялата си същност, тя се предава с майчиното мляко и се завещава от предците. За нея не се говори с непосветени, тя се чувства.

2
1
| прегледи: 732 Пъти

Алхимията на духа

Алхимията на духа е преведеният на линеен език разказ за преживяванията, свързани с едно от нивата на пространството, което днес представлява центърът на макрокосмоса.

1
1
| прегледи: 2819 Пъти

Ритъмът – метод за измерване на пространството

Истинското качество на нашия живот непосредствено се определя от разбирането на ритъма, когато всяко действие намира своето вътрешно съответствие. Животът без това разбиране е само участие в някакъв вид процес.

2
1
| прегледи: 2571 Пъти

Синьо агаве

Индианското тяло е тяло на духа. Да се опознае индианското тяло обаче е много сложна задача. Индианското тяло е своеобразна геометрия, в която е заложена идеята за вписване на телесното (което се осъществява чрез тетрагоналното усилие) и нетелесното (кубичното усилие). Тук са заложени ориентири като Утринната и Вечерната звезда, които крият знанията или идеята за пътешествието на духа.

5
0
| прегледи: 418 Пъти

» Чети всички публикации «

top