Интегрална алхимия

III. Интегрално наблюдение

Интегралното наблюдение предполага живот според законите на вниманието и удържане на настройките на духа. Умението да резонираме с духа си е най-висшата проява на нашето аз, представяща не само личната ни природа, но и мястото, в което тя се проявява. А това, следователно, е условие за постигането на пространствена представа за себе си.

Интегралното наблюдение представлява обвързване на нашето съзнание, на мозъчните клетки, на невроните, в насочена верига, която ще ни доведе до единение не само с нашата природа, но и със заобикалящото ни пространство. Подобни вериги в древността определяли начина на живот на много индиански култури, сред които на преден план изпъква, разбира се, културата Чиму.

Тази особеност в разбирането за резонантните способности на мозъка в начина на живот на индианците говори за наличието на специални възможности при възприемането на пространството, способности, различни от съвременните. Именно подобно отношение към мозъка като специфични резонансни вериги използвали инките, които се развивали с помощта на специален вид внимание, което им позволявало да се интегрират в пространството на духа. Този вид внимание се определя като внимание от трети порядък.

С пълната версия на материала можете да се запознаете в едноименната статия.

   1277  

Задай въпрос


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.top