Кожната система

Кожната система е система със сложна структура, която зависи главно от циркулацията на енергията в белите дробове и от дълбочината на дишането. Ето защо, всъщност, съдейки по това какво усилие имаме при дишането, ние можем да говорим за свойствата и качествата на кожата.

Кожата е външният покров на организма ни и затова тя определя функционирането на строителната базова енергия. Кожната система се развива в човешкото тяло до 32-годишна възраст, плюс-минус пет години, в зависимост от възрастта, качествата на външната среда и способността или неспособността на човека да поддържа обмена на вътрешната си енергия.

Кожната система работи с кратка временна енергия и всъщност се явява импулсна система, която поражда различни рефлекторни състояния у човека. При това тя зависи от свойствата и качествата на четири основни системи – кръвоносната, мускулната, сухожилната и костната.

Качеството на връзките с тези системи определя свойствата и качеството на работата на кожната система. Ако има проблем с кожата, то той обикновено е свързан най-вече със сухожилната и костната система. Това се случва особено в зряла възраст, когато кръвта престава да подхранва кожата или, напротив, прави го в прекомерна степен и тогава кожата започва да остарява.

Остаряването на кожата се случва успоредно с остаряването на кръвта и мускулната система. Като цяло тази система трябва да се разглежда от гледна точка на въздействието й – външно и вътрешно, както и на външния и вътрешния обмен.

Върху кожата са разположени множество енергийни образувания, които трябва да можем да подхранваме, за тази цел обаче трябва да разбираме къде всъщност е разположен източникът за подхранване на кожата.

Вътрешното подхранване зависи от храната, която човек приема. Това всъщност определя и впоследствие връзката на кожата със сухожилната система. Тук най-важният фактор е качеството на течностите, които човек приема. Чрез кожата се отделят много течности и колкото по-некачествени са течностите, които приемаме, толкова по-агресивна среда създаваме за кожата си.

Следващият въпрос е кръвта. Колкото по-слаба е структурата на кръвта, толкова по-големи проблеми имаме с кожата, тъй като кръвта не само захранва базовата енергия на кожата, но и влияе върху топлообмена.

Следващото тяло е матрицата на кожата или ембрионалният зачатък, свързан с китката. Това е мястото, където започва формирането на кожата и мястото, което регулира развитието на кожата. Именно тук се формира и образува структурата на съединителната тъкан в кожата, която впоследствие изгражда и цялата кожна система.

В китката се формират пет вида структури, които предопределят връзката на кожата с петте системи на тялото. Една от тези структури принадлежи непосредствено на кожата, като от нея се образуват и жлезите за външна секреция и тъй като те зависят основно от усилието в кожата, трябва да знаем какво трябва да направим, за да можем да работим непосредствено с кожата.

В даоистката медицина е разработена цяла система от напрежения, която поддържа тонуса на кожата. Това е важно, тъй като в противен случай се стига до неконтролируема кристализация и блокиране на кожата. Именно свойствата на кристализацията на кожата предопределят различните типове кожа.

Като цяло трябва да разберем следните две условия за развитие на кожата: от гледна точка на циркулацията и движенията на енергията в тялото изобщо и кожата в частност, и от гледна точка на покоя на енергията, когато тялото ни не е активно. В даоистката медицина кожата е най-важната система, захранваща тялото ни, затова на кожата се придава особено значение и са разработени различни техники, чиято цел е да се поддържа определено усилие.

По-подробно за кожната система можете да прочетете в подготвящата се книга «Даоисткото тяло».

 

14 февруари 2012

Попитай автора


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.1040

Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5