Центърът Минмън

Минмън е точка, съд, център, който в даоистката медицина се разглежда като самостоятелен орган. Той се състои от група точки, свързани с органите от репродуктивната система. В даоистката алхимия центърът Минмън се разглежда като необходимо условие за въртенето на енергията, т. е. ако този център не е отворен, енергията не може да се възвръща, а само се изразходва. В този случай се нарушава най-важният принцип – принципът на възвратност.

В добавка към това, ако органът минмън функционира, той започва да управлява работата на бъбреците и регулира взаимодействието с тях. Това взаимодействие се нарича изкуството на дишането с бъбреците.

Минмън има множество тълкувания, най-подходящото от тях обаче е «врата към истинния път». Причината за това е фактът, че този център се намира на кръстопътя на движението на енергията, независимо от това каква геометрия има човекът.

Най-характерното за този център е способността му да контролира постъпването на енергията в областта на костите. От него пряко зависи функционирането на костния и гръбначния мозък. Даоистката медицина приписва две най-основни функции на центъра Минмън: контрола върху събирането на цинобъра и синхронизирането на тялото или построяването на оста.

В даоистката медитация се създава определено напрежение в това място, което е особено важно за този център. Минмън влияе и върху функционирането на цялата поясна област. В рамките на пренаталните задачи минмън регулира естественото изработване на енергията съгласно първичната геометрия на човека, свързана с геометрията на половите органи, като тук се включват всички системи, поддържащи работата на репродуктивната система.

В даоистката алхимия репродуктивната система се отнася към едно от геометричните тела. Това тяло има много наименования, но най-подходящо за него е понятието «Пресеченото тяло», т. е. тялото, което е предопределено от природата и не се поддава на изменения в геометричен план; това е и причината то да се разглежда като несъвършено.

Центърът минмън определя правилата за функциониране на бъбреците, натрупването и преразпределението на жизнената субстанция. Ето защо за да се увеличи жизнеността, трябва да се развие центърът минмън и чрез него да се придобие контрол върху цялата репродуктивна система.

Основни задачи на центъра минмън

  • Да контролира репродуктивната система
  • Да контролира възвращаемостта на енергията
  • Да подхранва и пречиства костния мозък

Тези важни задачи, изпълнявани от центъра минмън, са свързани със самата структура на тази точка, която може да променя формата си и дори да поема функцията на жлеза. Даоистката медицина отчита именно тези функции и променяйки напрежението в този център, създава допълнителни възможности за разрешаването на определени проблеми. Например при лечението на сложни вирусни заболявания.

В рамките на даоистката алхимия тази точка определя качеството на движението на енергията в микрокосмическата и макрокосмическата орбити и в поясния меридиан. Това, от своя страна, определя способността или неспособността за усилване както силата на съзнанието, така и свойствата на тялото, т. е. способността за изработване на допълнителен източник на енергия, без който заниманията с даоистка алхимия са невъзможни.

Блокирането на този център не само не позволява развиването на допълнителна мощност, но и води до нарушения на наличната. Стига се в частност до влошаване на качеството на спермата у мъжете и нарушаване на менструалния цикъл у жените. С други думи този център спира постъплението на енергия в простатата при мъжете и в яйчниците и матката при жените. Това се случва много явно при жените, тъй като се блокира естественото обръщение на енергията в матката, което се осъществява по задния среден меридиан.

Освен базовата енергия ци, центърът минмън регулира и енергиите дзин и шън. Това е изключително важно негово свойство, което не бива да се пренебрегва, макар в действителност активирането на тези възможности да изисква предварително да се изменят условията за функциониране на тялото, т. е. необходимо е да се изведе тялото на зареждане с енергията дзин, което да го освободи от зависимостта му от енергията ци. Това е възможно само ако се измени геометрията на тялото или ако се използва редовно медитация с цел подхранване на бъбреците чрез центъра минмън.

Характерните признаци за това, че този център не функционира правилно са: невъзможност за съсредоточаване, болки в костите, усещане за студ в ставите, безплодие и слабост. Тук разбира се не бива всичко да се свежда само до работата на един център, но такъв тип взаимосвързаност най-често присъства. В даоистката традиция най-големият проблем, разбира се, е нарушеното подхранване на мозъка, което лишава човека от възможността за съзнателно проникване във вътрешния свят и води конкретно до невъзможност да се практикува даоистка алхимия.

Друга важна функция на тази точка е да регулира преминаването на енергията от дишането. С други думи тя отговаря за енергодишането и способността на бъбреците, матката и стъпалата да дишат или способността на костите и бъбреците да приемат енергия от дишането.

Тъй като минмън е многофункционален орган, той има свой собствен меридиан. Това е един от 13-те алхимични меридиана, които се построяват чрез алхимическата практика. Този меридан регулира едновременно няколко функции, сред които и функцията на водообмен, но на нивото на енергията дзин. С други думи меридианът се създава, за да може органът да управлява по-съвършена енергия от тази, която му е дадена по рождение. Това става особено важно за кръвта, при която често се получава застояване в долната част на тялото.

Но, както вече споменахме, най-важно все пак е подхранването на главния мозък, което се осъществява чрез кръвта, доставяща ци, чрез енергията, доставяща енергията дзин и чрез енергията шън, която се доставя от гръбначния мозък. За тези три функции всъщност отговаря минмън.

Това обаче е възможно само ако бъбреците са центрирани, което е и една от задачите на центъра минмън. За тази цел трябва да се създаде баланс между левия и десния бъбрек, като левия бъбрек при мъжете и десния при жените осъществяват всъщност задачата да контролират първоначалната ци и собствено жизнеността.

 

Въпроси и отговори

Какви условия могат да доведат до блокиране на този център? И как (с помощта на какво) може да се премахне тази блокировка? Може ли този център да бъде блокиран още преди раждането (при неправилно вътреутробно развитие)? Влияе ли времето (моментът, възрастта) на блокиране на този център върху начините за възстановяване?
Основният въпрос тук е в разположението на бъбреците (дали то е нарушено или не) и работата на поясния меридиан.

При проблеми с гръбначния стълб или скелета често особено в детска възраст) се предписват редовни физиотерапевтични (с магнит, диадинамика, електрофореза и пр.) процедури именно в областта на пояса (поясни прешлени L2-4). Може ли прилагането на външни електрически процедури да наруши работата на енергийните центрове? Изобщо може ли физиотерапията да окаже положителен ефект (да усили циркулацията на енергията или да възстанови някаква орбита) или това е малко вероятно, тъй като зависи до голяма степен от майсторството и знанията на лекаря – точката, силата на тока, способността да разбере и види енергийните процеси? И има ли някаква алтернатива физиотерапията що се отнася до бързото усилване или възстановяване на циркулацията?
Трябва да се използват кристали. Но всичко зависи от разбирането и способността на човека да направи нещо сам.

Има ли разлика в работата и начините за развитие и възстановяване на този център при мъжете и жените?
Всичко зависи от възрастта и опита, както и от личната геометрия. На определено ниво вече се ръководим не от това дали става дума за мъж или жена, а от геометрията.

Правилно ли е да се смята центъра минмън за врата (една от вратите) по пътя на сексуалната енергия към мозъка? Може ли и трябва ли да се развива този център или е достатъчно той да бъде отворен?
Не е правилно. Този център трябва да бъде отворен, успоредно с другите центрове и врати, които определят циркулацията в микрокосмическата орбита.

 

23 август 2012

Попитай автора


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.1333

Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5