Дантиен

Центърът дантиен (dantian) представлява геометрично понятие, в чиято основа лежи учението или идеята за съхраняване на Едното. Едното или единният център е геометричен център, през който преминава максимално количество от циркулиращата енергия.

Всяка величина трябва да има своя геометрична форма, тъй като именно тя определя не само циркулацията на енергията, но и нейното натрупване. Формата обуславя и преобразуваната в нея енергия. Именно в това се крие разликата между моделите на долния, средния и горния дантиен. 

Дан

Самото понятие „дантиен” е условие за съединяването на Едното чрез формите, като тук първична е кубичната форма, която дава възможност на енергията да се свързва. Свързаната енергия се нарича в даоистката традиция „цинобър”.

Вътре в геометричния модел се създава кладенец, който прави процеса на изменяне на енергията в тялото различен от зададения от човешката природа. Именно в този кладенец се формира вътрешното хапче, което впоследствие се развива. Това именно прави долното цинобърно поле или долното поле на съединяване най-важното, защото за нас е важно да се научим как да подменяме един вид енергия с друг или, по-простичко казано, как да развием нови свойства в себе си.

Постигането на вътрешно сливане поставя началото на укрепването на духа, след което идва и развиването. Създаването на кладенеца е най-важното условие за формирането на вътрешното хапче, наречено нейдан. Самият кладенец изпълнява функции, аналогични на функциите на матката.

Получаването на цинобъра обаче е сложен процес, който изисква не само да се създаде, но и да се пречисти семето или зърното. Тук важно е да разбираме законите за формиране на кладенеца, за да може създаването на еликсира да се превърне в реално свойство, а не в случайна функция (следователно лошо регулируема).

Тянь

За да положим началото на процеса на посяване и изораване, първо трябва да разберем 9-те области на цинобърното поле. Без да сме създали пропорционално усилие в зоната на цинобърното поле, не можем да създадем реален механизъм на преобразуване, тъй като дантиен не е конкретна точка. Той е структура, в която първо трябва да се изяви или създаде единният център.

В действителност самото понятие дантиен не носи нищо в себе си: това е просто място, където може да се събира есенцията или съставките. Важно е да познаваме учението за Едното или схемата за включване на дантиен, а не просто да имаме информацията за това къде се намира той, тъй като мястото му трябва да се построи правилно, а не просто да се идентифицира. В противен случай няма да бъдат изработени условията за създаването, а в последствие и развиването на хапчето и в най-добрия случай ще бъде постигнато правилно ориентиране на енергията, но е и нейното култивиране.

 

15 октомври 2012

Попитай автора


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.924

Изпрати на приятел


Share |
Име:
Поща:
Име на приятел:
Адрес на приятел:
Съобщение:
Въведете символите от картинката:
Въведете символите от картинката

Във вид за печат
top
Notice: Undefined index: GetCode in /home/olegcherne/public_html/common/descriptor_parser.inc.php(191) : eval()'d code on line 5