Развитието на оста

Учението за оста е физиологично, енергийно и психологично учение за хармонията и естествеността.

Учението за оста е физиологично, енергийно и психологично учение за хармонията и естествеността.

Учението за оста е физиологично, енергийно и психологично учение за хармонията и естествеността. Можем да говорим колкото си искаме за правила и техники, да изразяваме своите мисли и разсъждения, но ако в нашето съзнание няма опора, постоянство и сила, тогава всички тези разговори не са нашата истина и тя не е снабдена със сила.

Докато не балансираме всички процеси вътре в нас, докато не доведем съзнанието до хармонично състояние, не можем да носим отговорност за това, което правим и за начина, по който мислим. Най-важното е, че във всички тези случаи ние няма да принадлежим на себе си и няма да можем да разберем същностното качество на нашето съзнание, тъй като то няма да има опора. В ситуация, в която животът ни е изпълнен с динамика и движение, живеенето в небалансирано тяло означава да стоим настрани от задачите на самия живот. Не можем да бъдем доволни, ако сме нереализирани спрямо задачите на личната идентификация.

Оста е физическо, а не въображаемо понятие. Когато оста е изградена, енергиите в нас са регулирани и те се намират в състояние на взаимен контрол, тогава можем да се опрем на своите възможности и да ги разберем. Като ги осъзнаваме, можем да ги култивираме. За да се развиваме, трябва да сме в състояние да увеличаваме своята сила, а това не може да се направи без оста. Без оста ние лишаваме себе си от истински ориентир, измисляйки си междинни модели и схеми, които така или иначе ще бъдат временни.

Дори и да имаме вроден стабилен енергиен модел, трябва да сме в състояние да го развиваме и усъвършенстваме, а не да го експлоатираме.

Отговори на въпроси

Оста е физическо, а не въображаемо понятие. Т.е. ние трябва да я почувстваме и изграждаме именно в тялото. Възникнаха ми няколко въпроса. Първо: откъде да я взема, къде ѝ е началото, къде ѝ е краят и къде трябва да бъде съсредоточена – или по-просто казано, откъде да взема тази опора, която да ми позволи да построя въпросната опора? Втори въпрос: в човек съществува само една ос или може да са две, или дори три? И трети въпрос: оста свързана ли е по някакъв по особен начин с гръбнака и неговите вродени дефекти могат ли да бъдат проблемни за нейното построяване?


Съществува ли ос във Вселената?


От кое да започна при построяването на оста? Нямам сила и постоянство.


Може ли понятието „формиране на ос“ да се сравни с понятието „изчистване на звеното за връзката с духа“ (К. Кастанеда)?


Ако при изпълняването на практики, насочени към работа с хоризонталната ос, при жените възникват тревожни състояния, свързани с възприемането на животинското начало в нас, за какво говори това? Дали за това, че хоризонталната ос е неконтролируема и непроработена? Ако това наистина е така, тогава може ли в такъв случай да се каже, че непроработената хоризонтала е способна да оказва неусетно влияние върху поведението и действията във вертикалните положения? Или обратното, че хоризонталната ос е преразвита? Какво да правим в този случай? Трябва ли внимателно да продължим да работим върху усилието на събиране в хоризонталните положения или е по-добре изобщо да оставим хоризонталната практика и да насочим усилията си към работа с вертикалната ос и пропорциите? Ще се осъществи ли подреждането на хоризонталната ос по естествен път?


Анекдот към въпроса за оста (внимание, мръсен е). …Отива Петка при Чапай и го пита: „Василий Иванович, какво означава нюанс според Вас?“ – Той помислил малко и отговорил: „Това е просто… свали си панталоните и застани в кучешка поза… сега веднага ще ти обясня…“ – Наивният Петка свалил панталоните си и застанал на колене… Чапай му го вкарал… Петка извикал от изумление, а Василий Иванович започнал да му обяснява: „Виж сега, Петка… И на теб членът ти е в гъза и на мен членът ми е в гъза, но има НЮАНС!“ Коментарът: нямащият ос рискува да получи обяснение за нюансите във вид на чужда ос… За всяка кукла винаги ще се намери кукловод.


„Оста е физическо, а не въображаемо понятие. Когато е построена, енергиите вътре в нас са урегулирани и се намират под взаимен контрол, и тогава всъщност можем да се опрем на собствените си възможности и да ги разбираме.“ Значи ли това, че оста е някакво вътрешно пространство, независимо от преходните външни условия, което в източните традиции се обозначава като състояние на вътрешно безмълвие?


Какви са условията за развитието на оста? Над какво трябва да се работи за нейното създаване? Какви са стъпките/стадиите във формирането и развиването на оста?


Ъглите на въртене са вече зададени на ниво пренатална енергия. Въпрос: трябва само да ги изчислим и синхронизираме на всички нива или структурата трябва бъде построена наново на ниво постнатална енергия с изменени ъгли на въртене?


Кое е за предпочитане да използваме за създаването на ос: статични или динамични практики?


В какво се изразяват особеностите при формирането на оста в практиката тайдзи-цюан?


В какво се изразяват особеностите при формирането на оста в практиката багуа-джан?


Доколкото разбирам, когато говорим за оста, всъщност, имаме предвид вече съществуваща енергийна структура, която е формирана от девет взаимосвързани съда. Тоест това необходимо ли е условие за формирането на ос? Същият въпрос и по отношение на това дали трябва да са развити коремът и мозъкът като предварителни условия? Задължително ли трябва да отчитаме тези елементи и да ги обединяваме, когато формираме оста?


Може ли да се каже, че практиката „Силата на Ягуара“ ни позволява да съберем хоризонталната плоскост и да я разтеглим във вертикалната ос? Рационално ли е след дадената практика да се изпълнява кръгът на багуа – за засилване и укрепване на вертикалното въртене на енергията? Или е по-добре да се изпълняват практики, насочени към събирането на центъра? Може ли практиките за развитие на оста – съновидение и багуа, да бъдат съчетавани, с цел регулиране на взаимовръзката и съразмерността на хоризонталната и вертикалната ос?


Бихте ли разказали за взаимовръзката между вертикалната и хоризонталната ос?


Какви задачи решава хоризонталната ос? Доколко важно е нейното укрепване и за какъв тип хора важи?


Развивайки хоризонталната ос, възможно ли е да засилим работата на вертикалната? Възможно ли е също така една ос да се трансформира в друга?


Възможно ли е да се развиваме само за сметка на вертикалната ос, без да развиваме хоризонталната?


Може ли да се говори за път чрез целенасочено усилено развитие на хоризонталната ос? Докъде може да се стигне, развивайки се по този начин, и какви резултати могат да се постигнат? Отчасти ме интересува развитието на оста на съновидението. Какво в този случай е по-особеното при мъжете и жените?


Имам въпрос с малко разсъждение. Кажете, достъпно ли е за съвременните ученици и студенти да се усъвършенстват в развитието на оста? Особено студентите, които прекарват дълги часове с превити гърбове, работейки усърдно над своите записки и готвейки писмените си работи. Как въобще е възможно да се учиш, седейки като някаква баница с безформено тяло и изкривен гръб? Нали ученето преди всичко представлява проверка, а при студентите тяхното собствено същество не се взима под внимание в процеса на ученето.

През изминалия век студентите са стояли зад високи писалищни маси, записвайки своите лекциите. Още по времето на моето детство, учениците от малките класове седяха зад чинове. Сега в училищата няма чинове, нито пък ги има старите писалищни маси в университетите. Когато преподавах, най-малкото, което успявах да направя, бе да покажа на студентите правилното положение, в което трябва да седят по време на занятията, но ме обвиниха в безнравственост и ми забраниха да говоря подобни неща в часовете. Всички с умен вид говорят за прогрес в образованието и за неговата оптимизация. Не е ли пародия всичко това? И отново ще се върна към въпроса си: по какъв начин, в рамките на съществуващата концепция за образованието, учащите и студентите могат да бъдат научавани на основите в развитието на оста?


Възможно ли е да се създаде ос само за сметка на физическото и ментално удържане на мястото на нейното предполагаемо местонахождение? Или за да се създаде е необходима управляема и по-високочестотна енергия? Ако да, то какъв именно вид енергия формира оста? Наличието на създадена ос – необратим факт ли е, или тя може да се разруши при понижаване качеството на енергията в човека?


„Оста е физическо, а не въображаемо понятие“. Т.е. тя представлява изцяло осезаем отрязък (две точки, съединени чрез линия), при който точките се явяват като опора… За да може оста да се опира на съзнанието, то трябва ли да има плътност? Сред облака от информация и „целуфанчета“ от впечатления, грешно възприети като съзнание, плътност не беше открита.:))) А къде живее втората точка? Може ли да започнем с нея? Въпрос: Как правилно да построим оста? За да може да се начертае даден отрязък, е необходима начална точка, която обаче не може да поставим в „облака“. За да може „облакът“ да придобие качеството на опора, е нужна ос, а как да я построим, ако нямаме опора? Благодаря за вниманието.


Как са взаимосвързани: оста, матката и цинобъровите полета? Съществува ли някаква единна ос, която да обединява всичко? На коя ос, преди всичко, трябва да се обръща внимание?


Как да се помогне на малко дете (3 годишно) да съхрани, построи оста си?


Как правилно да развиваме, усъвършенстваме и удържаме оста?


При жените какво означава да се построи оста – да се научат да подхранват мозъка си чрез матката ли? А мозъкът, от своя страна, трябва ли да подхранва матката?


С развитието на кои области на мозъка се съотнася развитието на оста, пропорцията и напълването(О.П.Н.)? И каква е зависимостта (кое без кое е невъзможно да бъде развито), последователността в този случай? Има ли разлика във възможностите за развитие на О., П. и Н. при мъжете и жените? Ако имаме ясното усещане и разбиране за изкривяванията във физическото ни тяло, то това може ли да се явява като препятствие в развитието на оста?


Построяването и развитието на оста – техниката багуа-джан ли се има предвид? Или въпросът не е само в техниката? Да допуснем, че чувствам, виждам, разбирам и  едновременно с това осъзнавам, че се е осъществила личностна идентификация, може би даже болезнено… По-нататък следва сънастройка с оста, нейното построяване, развитие… Незнайно защо ми възникна мисълта за защита на самата тази ос… А възможно ли е да се случи така, че оста да е изначална? Да речем, че вече е била вградена в тялото, но пък за сметка на дисбаланса е трудно да бъде видяна? И каква роля играе в това половият признак и играе ли някаква роля въобще, тъй като независимо от всичко мъжете и жените са различни в своето поведение и себеусещания?


Прочитайки описанието, в мен не просто възникват въпроси, ами цялата статия за мен седи под голям въпрос: какво практическо приложение би могло да има 80% от това, което е написано (например: „Отсъствието на свързаност… движенията трябва да бъдат увързани, за чиято цел е необходимо съзнанието да бъде доведено до корема“). Какво имате предвид под съзнание?


Какво означава „да го доведем до корема си“? Това как ще помогне да се увърже движението? За мен такова едно описание е като средство да потопиш себе си в илюзия. Макар и даденото описание да позволява действително да се разруши илюзията по повод плоското възприятие на практиката.


Усещането за ритъма при ходенето по кръг в багуа, което се улавя от тялото – неправилно възприятие/изпълнение на упражнението ли е? Съществува ли идеята за ритъм в багуа? И ако да, то какъв трябва да бъде този ритъм – индивидуалният ритъм на човек, проявяващ се по време на занятията, или ритъмът на обкръжаващото ни пространство?


Защо да се формира ос?


Какво е необходимо за формирането на ос?


Кое наричат „Ментална ос“?


Какво се подразбира под понятието „Енергийна ос“?


В какво се изразява изкуството на обучението от позицията на оста?


Какви трябва да бъдат условията на обучение в развитието на оста?


Какво се разбира под състоянието невъзвратност в задачите по изграждането на оста?


Кои практики смятате като най-подходящи за формирането на ос?

       

Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.


Други въпроси

08 февруари 2014

Аромат

10 август 2013

Политика

23 юли 2013

Пътят на война, пътят на мага, пътят на знанието

19 декември 2012

Вяра

19 юли 2012

Съвършеният човек

28 октомври 2011

Пари

15 юли 2011

Ритъм

18 май 2011

Секс

22 февруари 2011

Хранене с кристали

25 януари 2011

Юмрукът на Великия предел

01 ноември 2010

Диетология

02 октомври 2010

Метод

18 август 2010

Бойни изкуства

14 юли 2010

Женското развитие

26 април 2010

Честота-2012

04 март 2010

Образование

top