Метод

Ние произволно дълго и красиво можем да говорим за древните традиции, великите учители и острите практики, но ако не разбираме метода на познанието, то не вървим на никъде. Майсторството винаги ще бъде ограничено, ако разчита само на естествените качества на човек, а не на развитието или на количествените усилия. И колкото по-рано насочим вниманието си към необходимостта от овладяване на метода, толкова по-ясен ще бъде нашият път.

Именно методът трябва да създаде традиция, тъй като той стои над знанията. Той учи на развитие, на това да отделяме от потока информация здравото и да го усвояваме. Методът изисква да работим със знания, а знанията, от своя страна, стоят над системата на развитие, която представят отделните майстори.

Майстор или учител – последни във веригата на знанието, а не първи. Ако те са първи, то ограничават в познанието на първо място себе си, които превръщат себе си в естетически модел на познание и проявяват отзивчивост по-скоро към себе си, отколкото към научната традиция.

Играта на колани и рангове е също метод, но той е потребителски метод, когато вървящият по даден път често дори не осъзнава съответствието между метода и своят път. Но това е чисто социален ход и традицията тук е само параван, приел ролята да следва даден път.

Задачата на метода е преди всичко да отвори човешкото съзнание, за може човек да се ползва от него, а след това да инвестира в него идеал или убеждения. Човек трябва сам да се убеди в правилността на нещата, които прави, както и да си зададе въпросът „защо”. Той трябва да се научи да не реагира, а да дава оценка на своите действия.

Затова и аз настоявам на това, че без познаване на метода не може да има никакво развитие, може да има само повторение или приобщаване към някакво емоционално преживяване. Но това не решава проблема на човешкото строителство, а просто прави човек съучастник в неопределен процес, което води до още по-голяма зависимост от пространството, в което се намира.

Каня ви да задавате въпроси по темата за владеенето на метода и изграждането на алгоритъма на развитие. Нека заедно да разберем онова, което е причина за затруднението на много хора, тръгнали по пътя на развитието.


Само регистрирани потребители могат да зададат въпрос. Вход.

За регистрация натисни тук.


Други въпроси

08 февруари 2014

Аромат

10 август 2013

Политика

23 юли 2013

Пътят на война, пътят на мага, пътят на знанието

19 декември 2012

Вяра

19 юли 2012

Съвършеният човек

28 октомври 2011

Пари

15 юли 2011

Ритъм

18 май 2011

Секс

26 март 2011

Развитието на оста

22 февруари 2011

Хранене с кристали

25 януари 2011

Юмрукът на Великия предел

01 ноември 2010

Диетология

18 август 2010

Бойни изкуства

14 юли 2010

Женското развитие

26 април 2010

Честота-2012

04 март 2010

Образование

top